LEADER ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027

Η Ομάδα Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) «Αναπτυξιακή Φθιώτιδας Α.Ε. Ο.Τ.Α.» μετά από είκοσι τρία (23) έτη επιτυχημένης διαδρομής στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, και ειδικότερα στην Π.Ε. Φθιώτιδας και την Π.Ε. Ευρυτανίας, συνεχίζει στην επιτάχυνση της Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω της διεκδίκησης υλοποίησης μιας ακόμα στρατηγικής τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων στο πλαίσιο της παρέμβασης Π3-77-4.1 «ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ LEADER (ΤΑΠΤοΚ – ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ)» ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027.

Η πολιτική της Τοπικής Ανάπτυξης με την πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων αποτελεί ένα βασικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής όπως αυτοί περιγράφονται στην ανάλυση αναγκών που αφορούν στον Ειδικό Στόχο 8: Προώθηση της απασχόλησης, της κοινωνικής ένταξης και της τοπικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές συμπεριλαμβανομένης της βιοοικονομίας και της βιώσιμης δασοκομίας.

Για την επίτευξη του Ειδικού Στόχου προσδιορίστηκαν έξι (6) ομάδες αναγκών:

  • Ομάδα αναγκών 8.1: Ενίσχυση και διαφοροποίηση της οικονομίας των αγροτικών περιοχών.
  • Ομάδα αναγκών 8.2: Συγκράτηση και προσέλκυση πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές.
  • Ομάδα αναγκών 8.3: Βελτίωση του επιπέδου των υποδομών και υπηρεσιών στις αγροτικές περιοχές.
  • Ομάδα αναγκών 8.4: Βελτίωση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.
  • Ομάδα αναγκών 8.5: Προώθηση βιοοικονομίας και κυκλικής οικονομίας στις αγροτικές περιοχές.
  • Ομάδα αναγκών 8.6: Αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Η πείρα έχει δείξει ότι το LEADER αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων καιμπορεί να επιφέρει πραγματική διαφορά στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων στις αγροτικές περιοχές.

Οι βασικές αρχές στην εφαρμογή των προγραμμάτων LEADER είναι:

  • η ανάπτυξη στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης εστιασμένες στην περιοχή,
  • η εκ των κάτω προς τα επάνω (ΒΟΤΤΟΜ UP) χάραξη των στρατηγικών,
  • οι ολοκληρωμένες και πολυτομεακές δράσεις,
  • η δικτύωση,
  • η συνεργασία,
  • η καινοτομία.

Η Τοπική Στρατηγική προτείνεται να βασιστεί για άλλη μια φορά στην μεταποίηση αγροτικών και μη αγροτικών προϊόντων, στην τουριστική ανάπτυξη, στην υλοποίηση περιβαλλοντικών δράσεων, στην εξοικονόμηση ενέργειας και ύδατος, σε δράσεις για την αντιμετώπιση των κοινωνικο-οικονομικών προβλημάτων, στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας και της βιοικονομίας, στην αξιοποίηση των ΤΠΕ και την ανάπτυξη των πολιτικών των «Έξυπνων Χωριών» (SmartVillages) για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων μικρών υπο-περιοχών των περιοχών LEADER.

 

ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ/ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Η προτεινόμενη Περιοχή Παρέμβασης/Εφαρμογής του νέου Τοπικού Προγράμματος εντάσσεται χωρικά στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ειδικότερα αφορά τις δύο από τις πέντε Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε.) της περιφέρειας ήτοι την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας,την οποία η περιοχή παρέμβασης επικαλύπτει κατά 100% και την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, την οποία επικαλύπτει κατά 82%.